de basis
Het maximaliseren van het ecologisch potentieel
Alle tuinen hebben het potentieel om een waardevolle diversiteit te herbergen. Om dat te bereiken kan men zich best laten leiden door de natuurlijke omgeving, zowel in de tuin zelf (bodem – reliëf – microklimaat – bestaande vegetatie) als in het landschap dat de tuin omringt.
Door het verzorgen van de gezondheid en de diversiteit van het bodemleven, en door op basis daarvan de juiste planten te gaan selecteren en een juiste manier van aanpak te bepalen, geef je zowel de flora als de fauna optimaal de kans om letterlijk en figuurlijk te “groeien”.
FUTURE-PROOF
Er is iets nieuws onder de zon .... De extreme klimaatschommelingen die we de laatste jaren meer en meer ervaren, hebben een duidelijke impact op onze natuur. Hittegolven, droogte, stortregens… allemaal weerfenomenen die gevolgen hebben voor onze omgeving. U kan hier zelf op anticiperen door op uw terrein bijvoorbeeld warme zones te verzachten, en duurzaam watergebruik te integreren in uw tuinontwerp. Dit maakt deel uit van mijn visie.
DE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK zo klein mogelijk HOUDEN
Elke ingreep in de natuur richt ecologische schade aan, zelfs als deze nadien wordt gecompenseerd. Want de bodem onder bomen en struiken wemelt van het ‘nuttige leven’: bacteriën, schimmels, microfauna, insecten, wormen, graafdiertjes… En elke boom of struik zelf levert ook inspanningen voor de natuur errond. De kunst zit erin om deze te respecteren en zo weinig mogelijk in te grijpen, voor een zo groot mogelijk resultaat. Materialen hergebruiken is een dankbare manier om hiermee om te gaan.